.

In ce sa investesti in timpul unei crize economice?

In ce sa investesti in timpul unei crize economice?

Uncategories 2Comentarii

In perioada de criza, picturile, statuile si sculpturile pot reprezenta o alternativa buna in care sa investesti, cat timp esti dispus sa astepti. Iata de ce.


Colectionarii cumpara piese de arta din pasiune, nu pentru a-si proteja banii. Dar este adevarat ca, odata cu scaderea valorii investitiilor bancare, aceeasi oameni sunt mult mai tentati sa cumpere mai multe opera de arta, decat sa-si lase banii blocati in banci” spune Saleh Barakat, proprietarul galeriei Agial.


Un avantaj principal al investitiei in arta se datoreaza profitului mediu anual care este foarte atractiv, estimat la 4.6% in 2019, conform bazei de date Artprice.
Un alt avantaj urias este ca piata de arta nu este sensibila la panica generata de instabilitatea politica sau haosul economic. Cu siguranta si pretul pieselor de arta se schimba in perioada de criza, dar mult mai putin, in comparatie cu bursa si imobiliarele. De exemplu, in perioada crizei financiare din 2008, indicele pieselor de arta a scazut cu 4,5%, in timp ce S&P 500 (indice bursier american) a scazut cu aproximativ 37,5%.


Situatia actuala din Liban


Un exemplu recent si practic al investitiilor ineligente in timpul unei crize financiare il gasim in Liban, incepand cu anul 2019 pana in prezent.
Bancherii si oficialii guvernamentali din Liban indeamna populatia sa ramana calma, in contextul in care tara se confrunta, de ceva timp, cu cea mai mare criza financiara din istoria sa. Problemele financiare s-au agravat si datorita izbucnirii protestelor la nivel national. Acestea s-au nascut in urma anuntarii noilor impozite, dar s-au transformat intr-un apel la demisia intregii clase politice a tarii, acuzata de coruptie.


Pe masura ce criza s-a agravat in Liban, noi clienti au aparut pentru piesele de arta, cum sunt tablourile sau statuie, clienti care sunt mai putin interesati de valoarea artistica, dar foarte preocupati sa-si recupereze investitiile. Desi este recunoscut in intreaga lume faptul ca investitiile in piese de arta in timpul unei crize financiare sunt foarte inteligente, investitorii libanezi au un motiv in plus de a face acest lucru: controalele neoficiale de capital, introduse inca din Noiembrie 2018.


Neputand transfera banii in strainatate, unii au ales sa achizitioneze o sculptura, care este mult mai usor de transportat in afara tarii. Evident, aceasta a fost o veste foarte buna pentru artisti, galeriile de arta si magazinele cu piese valoroase de bronz.


Cu toate acestea, arta este in primul rand o investitie realizata pe termen mediu sau lung: perioada de timp dintre cumparare si revanzare trebuie sa fie de cel putin 5 ani, in cazul in care vanzatorul asteapta un profit, potrivit mai multor experti.


Sfaturi privind investitiile in piese de arta


Educa-te. Descopera nu numai ceea ce iti place, dar si arta in ansamblu. Citeste despre diferitele tipuri de tablouri sau sculpturi, pana esti sigur ca ai gasit stilul care iti place. Cu cat ai mai multe cunostinte, cu atat vei putea sa gasesti mai usor piese populare si care isi vor pastra valoarea.
Cauta talente locale. in timpul unei crize financiare, este important sa investim in business-uri locale si oameni talentati de pe meleagurile noastre. Multi artisti priceputi produc lucrari foarte bune, dar nu si-au facut inca un nume. Dar in pietele regionale, astfel de piese se vand foarte bine.
Cumpara cat iti permiti, dar atent la calitate. Cauta cea mai inalta calitate si stai departe de opere de arta uzate si obosite. Oricat de bun este pretul, nu investi intr-o piesa care se afla intr-o stare proasta.
Cauta piese care rezista in lupta cu timpul. Statuile din bronz, precum cele din oferta magazinului Joyard, sunt piese pe care le poti transmite din generatie in generatie, fie ca sunt expuse afara sau in interior. Aici aveti mai multe detalii despre statuile noastre si cum se intretin.

statuie de bronz joyard


Ca in orice fel de investitie, timpul este un factor critic, dar mai ales cand vorbim despre investitii in piese de arta. Acestea trebuie pastrate in siguranta, pentru o anumita perioada de timp, pentru ca valoarea lor de pe piata sa ramana aceeasi, chiar sa creasca.


Actiuni vs sculpturi


Arta, ca investitie, a rezistat pana acum in situatii economice dificile. De cele mai multe ori a fost in concurenta, si, uneori, chiar a batut randamentul stocurilor. Titlurile de actiuni sunt lichidate si folosite pentru combaterea inflatiei, dar investitiile in arta s-au mentinut constant. Beautiful Asset Advisor, o firma specializata in investitii in arta in perioadele de recensiune economica, spune ca nivelul de cumparare a pieselor de arta este egal cu frenezia de arta de la mijlocul anilor 80.


Investitia in arta in timpul unei recensiuni ar trebui abordata cu mare grija. Poti cumpara o piesa de arta extrem de frumoasa pe care sa o adaugi la colectia ta, dar daca nu se adreseaza viitorilor cumparatori, va fi o investitie fara rod. Acesta este motivul pentru care colectionarii subliniaza importanta achizitionarii pieselor de arta in scopuri estetice in primul rand, si valorice in al doilea rand.


Tu ai investi in piese de arta, daca Romania ar trece printr-o criza financiara?

2Comentarii

  • Avatar
   Huja Andrei
   Mar 27, 2020

   Foarte interesant!

  • Avatar
   Mrs Mabel
   Iul 04, 2022

   Nu te limita pentru a obține profit maxim! Simțiți puterea investiției dvs. și aveți succes astăzi cu comerțul Phoenix octaFx, comerțul Phoenix octaFx este o companie legitimă și de încredere. Tocmai am primit credit în 45 de minute cu dublu față de ceea ce am investit... Vă rugăm, aici este site-ul lor și verificați-l singuri prin e-mail... E-mail: phoenixoctafxtrade@gmail.com Web:phoenixoctafxtrade.wixsite.com/mysite-1

Scrie un comentariu

*
**(nu se va afisa)
*