Istoria si intrebuintarea actuala a ceasurilor solare
Ceasurile solare sunt cele mai vechi dispozitive utilizate pentru a masura timpul. Ele depind de rotatia si miscarea soarelui. Pe masura ce soarele se deplaseaza de la est la vest, umbrele formate se aseaza pe ceas si prezic timpul zilei.
Egiptenii au fost primii care au folosit ceasurile solare. Au folosit un bat sau un stalp numit gnomon. In functie de lungimea umbrei, acestia calculat timpul. Egiptenii au construit un cadru in forma de T, format dintr-o traversa si un bat vertical pe care erau scrise cinci ore. Dimineata, batul era asezat cu fata spre est, iar dupa-amiaza, batul era asezat cu fata spre vest.
Egiptenii si babilonienii au construit obeliscuri pentru a calcula timpul, intrucat umbrele aruncate de acestea erau asemanatoare cu cele ale ceasurilor solare. De asemenea, acestea au ajutat la calcularea celei mai lungi si celei mai scurte zile din an. Cu timpul, egiptenii au construit ceasuri solare portabile, o versiune mai mica a obeliscurilor.
Grecii foloseau un ceas solar numit „pelekinon” unde gnomonul sau tija verticala era asezata pe o fata orizontala sau pe o jumatate sferica. Aceste ceasuri erau asezate in asa fel incat precizau cu exactitate timpul pe tot parcursul anului. De asemenea, ei au construit si un cadru de sol bazandu-se pe cunostintele lor de geometrie.
Motivul ingerului cu cadran solar este unul dintre cele mai cunoscute exemple de ceasuri solare din istorie. Unul din putinele exemple din europa se gaseste chiar in Romania, pe castelul Sturdza din Miclauseni, judetul Iasi (la 20 km nord de Roman). Acesta a fost ridicat de catre Gheorghe Sturza si sotia sa, Maria, intre anii 1880-1904, iar astazi se afla in proprietatea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.
Cadranul in forma semicirculara a pastrat "ciotul" unei tije centrale si urmele mai multor linii orare care ii impart suprafata in arii inegale. Liniile de reper orar, din pacate, astazi sunt destul de estompate, dar ele acopereau odinioara intervalul 5 am - 7 pm, cea orizontala aratand orele 6, iar cea verticala, situata deasupra mijlocului palmei stangi a figurii, arata amiaza sau ora 12. Aceasta impartire este specifica unui ceas solar care indica timpul solar adevarat, fiind astfel in concordanta cu epoca istorica in care a fost realizat.
Ceasul era vizibil doar din biblioteca domnului Sturza, unde nimeni nu avea voie sa-l deranjeze, inclusiv sotia acestuia. In momentul in care soarele nu mai ajungea pe ceas din cauza pozitiei pe casa, Gheorghe Sturza isi incheia activitatile in biblioteca si se intalnea cu sotia lui la cina.
Astazi, ceasurile solare devin tot mai apreciate, atat din punct de vedere istoric, cat si estetic si functional, in gradinile si pe terasele oamenilor.
Intrebuintarea actuala a ceasurilor solare
Evident, azi ne folosim zilnic de ceasuri digitale si electronice pe care le purtam peste tot cu noi si fara de care nu am putea sa ne organizam ziua. Aproape in fiecare camera din casa se gaseste un ceas pe perete, pe masa sau noptiera. Dar pentru cei care isi iubesc gradina, curtea sau terasa si cauta sa aduca un plus de caracter dar si functionalitate spatiului exterior, un ceas solar este absolut indispensabil.
Pentru cei care vor sa aduca o bucata de istorie in gradina lor, Joyard pune la dispozitie o gama larga de ceasuri solare din bronz, in stiluri si marimi diferite.
Daca iti place sa petreci timp in gradina sau pur si simplu cauti un element decorativ de calitate, care sa aduca un plus de caracter spatiului verde, un ceas solar cu picior este ideal pentru orice stil, loc sau pozitie.
Un ceas solar pentru perete este ideal pentru casele in forma de L, astfel ceasul este vazut atat din interior, cat si exterior. Dar un asemenea ceas este potrivit si pe peretele terasei unde sunt asezate canapelele de exterior, fiind acel element unic, care ii va surprinde placut pe vizitatori si cu siguranta va da nastere multor complimente.
Ceasul solar orizontal poate fi asezat pe un trunchi de copac inconjurat de plante preferate, fie flori, fie diferite tipuri de arbusti ornamentali.
Orice tip de ceas solar ai alege, este un castig pentru casa si gradina ta. Nu are nevoie decat de soare si o ingrijire adecvata, ca pentru o statuie de bronz (procesul de ingrijire il gasiti aici). Astfel, ceasul solar poate trece din generatie in generatie, ca mostenire de familie, fara sa-si piarda aspectul si valoarea, ci dimpotriva, valoarea ceasului solar, ca cea a unei statui de bronz, creste in timp.
Scrie un comentariu Cancel