.

Cum faci diferenta intre un tablou imprimat si unul pictat?

Cum faci diferenta intre un tablou imprimat si unul pictat?

Una din provocarile majore in cumpararea tablourilor este sa-ti dai seama daca tabloul pe care il cumperi este pictat, imprimat sau chiar un afis.


Dar, ca sa nu pornim cu o imagine gresita asupra celor din urma, sa retinem faptul ca unele afise pot valora enorm. De exemplu, un poster original James Bond Dr. No Movie din 1957 a fost vandut la licitatie pentru putin peste 20.000 de dolari, in anul 2015. De asemenea, un afis obisnuit din 1967 al clubului de fani ai trupei The Beatles, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, a valorat aproape 60.000 de dolari in anul 2014. Bineinteles, a ajutat foarte mult si faptul ca a fost semnat de catre toti cei 4 membrii ai trupei The Beatles.


Totusi, iata 6 sfaturi pentru a vedea diferenta intre un tablou pictat sau unul imprimat, in cazul in care nu vorbim despre postere atat de valoroase sau picturi ale marilor artisti din trecut:


1. Poti vedea sau simti textura tabloului?


De obicei, picturile adevarate au urme individuale de pensula, urme pe care le poti vedea sau simti. Acest lucru este valabil pentru majoritatea picturilor actuale, la fel si pentru picturile artistilor impresionisti si postimpresionistri precum Monet, Van Gogh si Gaugin.


In schimb, alti artisti incearca sa elimine toate dovezile cu privire la prezenta pensulelor lor. Ei folosesc nenumarate straturi de pigmenti foarte subtiri, translucide si glazuri amestecate intre ele pentru a crea distinctii fine in ceea ce priveste culoarea si tonul din picturile lor.


Artistii renascentisti precum Leonardo Da Vinci si Peter Paul Rubens au folosit aceasta tehnica. La fel si artistii din timpul miscarii iluministe, precum Frederick Edwin Church sau fotorealisti precum Chuck Close. In cazul acestor picturi, suprafata este neteda, ca de lac.


2. Poti vedea sau simti textura imprimeului?


Cea mai avansata tehnica de imprimare a fost inventata in anii 1980, in care scanarile digitale puteau fi transferate pe panza folosind o imprimanta speciala cu jet de cerneala. Acest tip de imprimare de transfer fotografic se numeste glicee. Vestea buna este ca glicee-le fac ca arta excelenta sa fie accesibila si disponibila aproape oricui. Vestea proasta este ca o glicee poate fi atat de realista incat oamenii pot crede ca detin o opera de arta originala, in loc de o reproducere tiparita.


Cea mai buna metoda de a iti da seama daca ai o glicee sau un tablou pictat este sa iti treci mana de-a lungul suprafetei. O glicee va avea o textura de panza complet uniforma. Nu vei intalni niciunul dintre lucrurile care indica vopseaua reala precum acumulari sau mici vartejuri de vopsea care raman in urma pensulei; va arata si se va simti ca si cum culorile sunt incorporate in el.


O glicee ca aceasta va fi ceva mai dificil de diferentiat de o pictura. Cu toate acestea, ar trebui sa poti vedea zone mari in care imaginea a fost tiparita in loc de pictata.


3. Are tabloul o margine bine delimitata?


Daca imaginea tabloului tau are o margine curata, dreapta, foarte bine delimitata, care nu se extinde pana la marginea panzei, hartiei sau a suprafetei, cel mai probabil ai o imprimare de vreun fel.


Un bun exemplu este un artist care sculpteaza in blocuri de lemn, sau isi decupeaza designul pe o suprafata plana precum linoleum sau metal, cu margini definite. Apoi, cerneala este aplicata pe partile ramase inalte si este transferata pe o supratata receptoare, cum ar fi hartia sau panza pe care este apasat blocul de lemn. Acesta se numeste proces de imprimare in relief.


Cand un artist picteaza direct pe o suprafata, marginile vor fi inegale si se pot extinde pana la marginile suprafetei.


4. Imaginea are o buza de jur imprejur?


In anumite tipuri de imprimare, cerneala este stearsa de pe suprafata placii si retinuta in canelurile (adancituri ingustate, facute pe corpul unor obiecte in scopuri decorative) care au fost taiate, decupate sau gravate. Cerneala din caneluri este fortata pe hartie, folosind o presiune extrem de mare, care lasa o indentare a placii in ea.


Daca vezi o buza ridicata in jurul operei tale, este foarte probabil sa fie vorba de acest tip de proces, numit imprimare cu detalii. Uneori, buza nu exista deoarece a fost incadrata intr-un mod care nu o arata, sau a fost decupata.


Imprimeurile decupate valoreaza mai putin decat cele nedecupate. Ai grija sa nu cumperi orice lucru vandut sub forma de obiect imprimat, cum ar fi gravuri care nu au marcajul placii.


5. Poti vedea cu ajutorul unei lupe un imprimeu punctat?


Primul lucru pe care trebuie sa-l faci cand primesti un tablou cumparat online sau te plimbi printre tablouri intr-un magazin, scoate lupa din buzunar si priveste cu atentie. Daca poti vedea un tipar de puncte, ai parte de o reproducere fotomecanica, mai degraba decat o pictura. Natura modelului poate, de asemenea,dezvalui procesul particular de imprimare utilizat.


Uneori, un artist poate semna imprimeuri fotomecanice in circumstantele potrivite. Un exemplu ar fi un artist care autograveaza un afis la o expozitie a lucrarilor sale. Un astfel de autograf poate creste valoarea tiparirii. Totusi, acest lucru nu-l face sa fie o piesa de arta reala.


6. Ce-ti spune internetul?


Internetul este cel mai bun prieten al tau atunci cand trebuie sa iti verifici operele de arta. Si, evident, este mult mai putin costisitor decat sa obtii o evaluare de arta.


In cazul in care cunosti titlul lucrarii, introdu-l in motorul de cautare. De exemplu, poate crezi ca ai Snap the Whip a lui Winslow Homer. Dar daca il cauti online, vei descoperi ca acesta se afla la Metropolitan Museum of Art. De asemenea, tot online gasesti o duzina de site-uri de tiparire la cerere, care ofera reproduceri ale acestuia cu mai putin de 200 lei. Evident, in cazul acesta nu poti avea in casa decat o reproducere.


Dar daca nu cunosti titlul, nu este vorba de o opera de arta celebra sau nu-ti poti da seama daca tabloul tau e imprimat sau pictat, toti pasii mentionati mai sus te vor ajuta, cu siguranta, sa descoperi adevarul.


In acest sens, te invitam sa descoperi singur tablourile pe care Joyard le pune la dispozitie oamenilor care iubesc picturile adevarate.

Aceste tablouri de la Thermobrass sunt pictate manual pe toata suprafata, nu imprimate si retusate cu pensula.

Diferenta intre un tablou imprimat si unul pictat


In colectia noastra de tablouri pictate manual gasesti tablouri florale, tablouri moderne, portrete si peisaje spectaculoase. De asemenea, gasesti o multime de tablouri cu instrumente pictate manual, perfecte pentru salonul tau de muzica, sufragerie sau cafenea. Gasesti peisaje de iarna, inclusiv harta lumii pictata manual.


Toata colectia de tablouri AICI!

2Comentarii

    • Avatar
      Z.
      Iun 08, 2020

      Foarte interesant articolul! Abia aștept să merg la un târg de antichități, o să iau lupa cu mine!

    • Avatar
      Florin
      Apr 06, 2022

      Am un tablou pictat pe pânza in ulei la prima vedere pare a fi foarte vechi cu o femeie cu un piept scos afara si nustiu cum sa aflu ce vechime si valoarea

Scrie un comentariu

*
**(nu se va afisa)
*